Thursday, May 15, 2008

Tek Disi Kalmis Canavar

Bugun Ilker'i ise birakirken, Belcika'ya geldigimden beri beni cok etkileyen davranisi/ dusunceyi veya insaligi bir kere daha yasadim ve farkli toplumsal duyarliliklari/davranislari sorgulamaya calisirken birden bire gozumden yaslar akiverdi.

Bizler Turkuz. Bireysellikten cok toplumcu bir milletiz. Kendimizi paylasimci, yardimci, duyarli ve batili milletlerle kiyaslarkan cok insancil oldugumuzu hep vurguluyoruz.

"Komsuda piser bize de duser" cok sevdigim laflardan biridir. Fazla soze gerek yok, bizler varimizi da yogumuzu da paylasmayi seven insanlariz. Sokakta rahatsiz edilseniz, birileri hemen kosar gelir yardiminiza. Yasli bir teyzenin elinde bir sepet goren mahalleli cocuk, buyuklere saygi kavramini o kadar iyi bilir ki, dusunmeden kosar yardim eder hemen.

Butun bu guzel ozelliklerimizi batili toplumlari bencil, bireysel ve korkak diye tanimlarken, gogsumuz kabara kabara, ballandira ballandira anlatiriz.

Avrupa'da kim kime dumduma yasanir. Komsunuz birak arada bir evde pisen size de duseri, size hosgeldine bile ugramaz. Yaslilar kendi islerini kendileri gorur, alisveris torbalarini kendileri tasir. Yardim teklifi ederseniz de once bir korkarlar. Baskasi icin harcanak bir kurusun bile hesabi yapilir. Sokakta birilerini rahatsiz eden mi var, gormezden gelip kaldirim degistirirler. Yanlis yere park ettiniz diye, komsunuz sizi polise bile ispiyonlar.

Butun bunlar, hepimizin bilelim bilmeyelim, basma kalip avrupalilar hakkindaki onyargilarimiz.

Bizler cok cana yakin, yardim sever ve paylasimci. Onlar o kadar bireysel, bencil ve cimri .

Yikilacagina inanmadigim ve dogrulugunu cokca ispatlayan bazi onyargilarim, artik beni inanilmaz dusundurtmeye basladi.

Biz mi paylasimciyiz, yardimseveriz, ve delikanliyiz?

Yoksa bir ambulansin gecmesi icin buldugu her bosluga sikismaya calisarak yol acan Belcikali soforler mi?


Biz de ne olurdu ?

Hic kimse o trafikte daha fazla zaman/yer kaybetmek istemedigi icin, bir gun benim de basima gelir dusuncesi hic ama hic olmadigi icin, gidim oynatmazdi arabasini ambulasin gecmesi icin!
Hatta utanmadan uyanik oldugunu dusunup bir de ambulansin dibinden maksimum mesafe gitmeye calisirdi!

(Benim aglatan ulkemin hizla bencillestigini bilmekti !)

5 comments:

Haydins said...

Arada cikiyor boyle istisnalar.. Gerci Turkiye'de bu istisnalarin sayisi gittikce artmaya basladi nedense!
Ben kucukken hatirliyorum annemle bir yerden donerken yasli bir komsumuzu filan gorsek annemin kasi gozu oynamaya baslardi yasli teyzenin elindeki poset vs. ne varsa almam icin..Bizlerde ailemizden gordugumuz gibi cocuklarimizi yetistirsek istisnalarda bir azalma olabilir bence..

Cihan said...

23 Nisan'a ağlarsın, ambulansa ağlarsın... Sende var bu aralar bişey ama du bakalım...

Gizem said...

Bu garip bir duru, asli hakikaten. Bence biz sistemi ve kurallari sevmeyen bir kulturuz. O ambulansin icindekini gorsek canimiza disimize takar yardim ederiz ama is ambulansa gelince boyle tilki oluruz.
Ambulansi taksi olarak kullanan bir mentalite de ancak biz de, bu da baska bir ayrinti...
Yaslilarin cok iyi bakildigi avrupa'da otobuslerde pek yer verilmez ama bizde de tam tersidir.
cok ikilemde kaldim, kafam karisti

özgün said...

ama avrupalı hakkaten bencil yaa! hakkaten bencil yani. bir iki euroyu geçtim, 10 cent'in hesabını yapanı bi tek avrupa'da gördüm.

Asli A. said...

haydins,
Egitim sart :) Saka bir yana egitim bile bencilligin onune gecemiyebiliyor bazen :( aileye cok is dusuyor cooook!

Cihan,
Sulu gozumdur ben, reklamlarda bile aglarim :P

Gizem,
Benim de kafam cok karisiyor valla

Cien anos,
Valla 10 cent icin haklisin. turk mahallesinde 50 centim cikmiyinca "canin sagolsun abla" demiyorlar mi? icim erio resmen...