Thursday, July 26, 2007

Tayland II - Bangkok 1/2


Tayland yazımın devamını yakın bir zamanda yazmazsam unutup gideceğim ve üstünü toz tutacak diye, hali hazırda 2004 senesinde OM forumunda yazmış oluğum bir yazıyı, azcık değiştirerek ve parçalara bölerek bloga koymak istedim.. (orijinal metin 6 sayfa.. vay be amma çene varmış bende de :P)

Buyrun efendim:


Gelen Türk turistlerin çoğu aç kalmıştır. otel odalarında yanlarında getirdikleri konserveler ve bisküvilerle hayatta kalmayı başarmışlardır.. Bence biraz abartılıyor… her ne kadar farklı bir mutfak olsa da tay mutfağı, Tayland’da aç kalmak herhalde insanin basına gelebilecek en son şeylerdendir, neyse...

Şimdiiik en ideal mevsim aralık başından itibaren baslar ve mart ayına kadar devam eder. bu mevsim de hava az nemli, bol güneşli tam denize girmelik olur.. Oooh tadından yenmezzz :)
Nisandan aşağı yukarı ağustos’a kadar iğrenç sıcak mevsim vardır.. yağmurlardan önce en bunaltıcı havadır.. basınç, bol nem.. kotu yani..yanarsın- pişersin.. çekilmez valla..
Ağustos’tan itibaren yağışlı mevsim başlaaar.. önce çekingen yağmurlar, sonra gökyüzü sanki başına düşercesine yağan tropik sağanaklar.. çooook güzeldir o yağmurlar. ama tabi dışarıda yakalanırsanız vay halinize.. ıslanmadık yeriniz kalmaz.. trafik felç olur.. ağlamak istersiniz.. (gecen haftalarda ehehe.. kuzeye (Chiang Mai) giden sevgili ebeveynlerimin arabası sele kapılmış hala araba kendine gelememiş(miş) :D )

Mevsimler hakkında bu kadar bilgi sanırım yeterli olur.. taylar söyle der: "Tayland’da üç mevsim vardır..sıcak, çok sıcak, çoook çook sıcak" :P ehehe

simdi...Bangkok’a eğer normal tarifeli uçuşla gidecekseniz maalesef baya para harcarsınız.. ama turlarla -her ne kadar kişisel olarak tur fikrine karsı olsam da- çook ucuza yani uçak+otel masrafınızı, çook makul bir fiyata halletmiş olursunuz.. belki en mantıklısı turlarda hoşunuza giden gezilere katılıp gerisini kendi başınıza keşfetmek..

THY'nin her gün Bangkok uçuşu vardır.. bu uçuşlar tıka basa doludur..maalesef THY ucuza uçurmuyor ama ne yalan söyliim, thy kötü seçim olmuyor hiçbir zaman (su sıralar diğer havayollarına bakıyorum ama daha ucuz uçuş bulamadım henüz! AA pardon Azerbaycan üstünden veya Türkmenistan üstünden bu ülkelerin havayolları ile 500dolar gibi bir fiyata Bangkok’a aktarmalı gidebiliyorsunuz.. şahsen ben direk uçuş olduğu için THY'yi hala tercih etmekteyim.. bir de yurtdışından İstanbul aktarmalı da makul bir fiyata gidiliyor gene THY ile. Yani en azından bir ay kala alınsa bile bilet fiyatları KLM veya Air France’dan daha makul!!)
THY’nin gidiş dönüş bileti 600usd ile 900usd arası mevsimine bağlı değişiyordu..

Bu arada eğer henüz miles&miles kartınız yoksa bir an önce edinin çok güzel mil birikiyor böyle uzun uçuşlarda :)) sonra da keyfine göre harca, ooh :)

Belirtmeden edemiiicim, aklıma bir havayolu şirketi daha geldi.. Kenya Airways.. İst-Nairobi-Bangkok uçuşu mevcuttur.. Ben Kinshasa’da iken Nairobi Bangkok yaptım ve uçaktan çoook memnun kaldım gayet makul bir fiyata gittim, ancak İstanbul’dan ne kadara gidilir maalesef bir fikrim yok.. hem Nairobi’de de iki gün kalınabilir..bir taşla iki kuş :) uçuş uzun sürer ama o ayrı..

simdi başka ne vardı???

Hmmm?? Bütçeden bahsedelim.. şahsen ben otelde kalmadım hiç.. Ama oteller Avrupa’yla ve TR ile kıyaslarsanız çok makul fiyatlar sunmaktalar. üstelik hizmet anlayışı süper.. kendinizi krallar gibi şımartılmış bulursunuz.. ileride bu lüks otellerden bahsedicim..

Benim herkese tavsiye ettiğim Sofitel Silom var.. gayet nezih 4yildizli bir otel... 4yıldız dersem de fiyatı aşağı yukarı 50 ile 150dolar arasında değişiyor gene low-high season farkı.. bu arada eğer yanlış anlamazsanız benim size tavsiyem çok ucuz otellerde ya da pansiyonlarda kalmaktansa makul bir fiyat aralığında çok güzel bir otelde kalmak, çok daha keyifli olur... yani makul dediğimiz oteller bile süper olabiliyor.. Türkiye standartlarında düşünmeyin yani..


İnternetten Bangkok’taki çoğu otelde rezervasyon yapabilirsiniz.. Gene bir şey belirtmek istiyorum.. indirim isteyin..her şekilde size bir indirim yaparlar..indirim yaptıramazsanız utanın :D yok şaka bir yana..bu adamlar yüzde 30, hatta daha fazla indirim yapabiliyorlar genelde oda fiyatlarında..
ben gene forum/blog aracılığı ile aklınıza takılan veya bulduğunuz bir otel hakkında daha ayrıntılı bilgi vermeye çalışırım..

Lüks otellere gelinceeeeee...
Kalmak çok mümkün olmuyor..ühü ühü :'( geceliği 300 USD gibi bişi aslında (yani Avrupa standardında çokta pahalı olmuyor aslına bakarsan.. ama ha ne yapabilinir, paraya kıyıp bir gece kalınır, hevesini alırsın eheheh) Ama ama inanılmaz hoteller bunlar!!!!!! (gene bir şekilde bu otellerde de indirim yapılıyordur bence, ha ama ne oluyor 300USD değil de 200 olabilir geceliği :)) (şimdi netten baktım, özel internet fiyatları da varmış mesela 229dolara iki kişilik oda gibi -ahahah benim burada İbis Hotelde vereceğim paraya denk geliyor üç asağı beş yukarı!!)

Bu oteller: en meşhuru The Oriental Hotel.. kalınmasa dahi burada bir "high tea" içmeden dönerseniz ayıp!!


Author's lounge’da her gün saat beş civarı güzel sandviçler güzel tatlılar esliğinde kendinizi şımartın.
Diğer lüksleri sırayla sayıyorum: (nehir kıyısındakiler) Shangri-La, Sheraton Royal Orchid, The Peninsula, Marriot, Sehir merkezindekiler: Conrad, Sheraton, Plaza Athenee, Banyan Tree vs vs.. bütün bu otellerde hem aksam beş çayı çok güzel olur (bazılarında canlı müzik de oluyor), hem de aksam acık büfe süper yemek yenir.. deniz mahsullerinden tutun sushi’lerine kadar.. enfes enfes!!! tas çatlasa da 50dolar verirsiniz bu sinirsiz yemek için!!!!


BEN BANGKOK’U OZLEDİMMMM!!! :((

neyse.. tabii herkesin Bangkok deneyimi kendine..
bütün bu güzelliklere karsı gene çok zevk alarak en salaş yerlere de takilinabilir: backpackerlerin cenneti diye bilinen Khao San Road bölgesinde hem ucuza guest houselarda kalabilirsiniz hem güzel güzel diğer "bitlilerle" kaynaşabilirsiniz :P The Beach filmindeki gibi :D
Khao San Road’daki guest housler hakkında çok bir fikrim yok o yüzden nelere hazırlıklı olmanız gerekir söyleyemeyeceğim maalesef.. Ama ortam süper.. Yemekler süper..o cadde kendine has ve çoook keyifli bir yer :))

ALTİNİ CİZMEDEN EDEMEYECEĞİM SAKİN HA İLEGAL AKTİVİTELERE GİRMEYİN.. VALLA AKLİNİZ ALMAZ BİRDEN "MİDNİGHT EXPRESS Filminin Tayland versiyonunda bulursunuz kendiniz!!!!! Çok ciddi bir suçtur!!!!! kimse kurtaramaz sizi

......

Bütçeye gelelim.. nasıl bir tatil geçirmek istediğinize bağlı olarak değişebilir.. sokakta yemek yerseniz (seçerek ama-yoksa motor ariza yapabilir.. hatta nerde yerseniz yiyin zaten yapacak ahahaha )neyse..pardon :D, evet sokakta bir Ogün için 40baht verip karninizi doyurursunuz ama herşey tay yemeği yiyip yiyemeyeceğinize bağlı.. yoksa bisküvi ve konserve ile zaten yemek masrafından kurtulmus olursunuz :P.. Eğer yediklerinizden emin olamıyorsanız vejetaryen yemeklerini deneyin..en azından içinde ne domuz ne de başka yenmicek şeyler olmadığına emin olursunuz..gayet de güzeldir vejetaryen yemekler..

Eğer yok ben sokakta yemem diyorsanız da, size hem makul fiyata hem de her şeyden denemeniz için iyi bir secim olabilecek Central Chitlom Alışveriş merkezinin en üst katındaki The Food Loft'u öneririm.. aslında hep ayni yemekler ama en azından daha bir güven verici olabiliyor bu food court. Gene yok kalsın ben Uzakdoğu mutfağını sevmiyorum diye ısrar ederseniz de Pizza Hut var, Kentucky Fried Chicken var, Mc Donalds var kardeşim, aaa :D

Tayland ucuza ve güzel Çin yemeği ve Japon yemeği yiyebileceğiniz ender yerlerden..özellikle Japon yemeği için geçerli.. meşhur Oishi isimli bir restoran zinciri var.. 500baht'a yani 12-15usd'a acık büfe cin-Japon ve Sushi bar..oooy..oyyyy süper süper!!!!!
Gene oishi marka soğuk yeşil çayı da şiddetle tavsiye ederim..her yerde bulunur..ballısı, limonlusu valla hepsi çok güzel bana göre :P

Bangkok deyince ben böyle kendimi kaybediyorum.. Türkiye’nin dışında yaşamak istediğim tek yer diyebilirim.. büyüleyici, huzur verici ve hiç uyumayan bir şehir :))

Ben bol bol mideyi ilgilendiren şeyler yazmışım.. kemküm :P biraz da turistik mekanlardan bahsedelim..



Maalesef Brüksel'e gelirken ağırlık oluyor diye foto albümlerimi getirmemiştim, o yüzden kendi çektiğim resim hiç yok elimin altında, zamanında babamdan aktarmış olduğum onun çektiği birkaç resim var ama çok eksiklik hissediyorum böyle kuru kuru anlatınca Bangkok'u..
Süper bir site buldum ama çok güzel resimler var, ve işte budur dediğim resimler hepsi. Merakınızı gidermek için boş vaktinizde Bangkok Photos'a bir tıklayın derim ben :)
Bunun dışında, ilk resim Peninsula Hotel'inin sitesinden, ikinci resim'de Oriental'ın sitesinden alınmıştır. Üçücüsü ise Banyan Tree sitesinden alındı.
Diğer resimler ise Babişkomun çektikleri.. hay allah izin de istemedim ama :)))

6 comments:

Yesim said...

Nedense bu yazıyı okuyup bitirdiğimde canım şöyle güzeeel bir thai yemeği istedi :) Allah allah niye acaba ?! :))

Sweety said...

Vallahı benımde oralara gitmek istedi canım. Of ne güzel anlatmışsın aslı be tam gidilecek yer dedim. Sanırım ocak gibi bir tatil planımız var o zaman aslında neden olmasınki dimi. Umarım olur :D

Asli A. said...

Valla yesimcim, sweetycim,
Simdiye kadar yaptigim (gonulden gelen) tayland reklamlariyla beni fahri tay turizm bakani ilan etmelilerdi coktan :P Valla tavsiye ederim, yemeklerini de ulkenin kendisini de :)

Anonymous said...

Asli Hamburga gelin... Yani Taylandin yaninda hic bisi amaa olsun hasret gideririz...

Planlarini bi solukta okudum, ve farkettim ki ben asil senin kitap yazmani bekliyormusum...

Aslicim ya musaitseniz cikip gelsenize, ama simdiden soyleyim muhtemelen sizin ordaki havanin aynisi var burda... 27 Temmuz itibariyle ise kazak ve montla geldigime inanamiyorum...

Opuyorum ikinizi de cok...

Asli A. said...

Buketcim :)
Kitap yazmak benim de en büyük hayalim biliyorsun.. ama işte şimdilik blog ile idare ediverin.. kurgu vs işi koly değil valla.. ben ancak yaşadığım şeyleri saatler boyunca yazabiliyorumçç hayal gücü mü eksik nedir?? fiksiyona giremiyorum valla :D.
Hamburg'a gelicez tabii ki ama haftaya misafirlerimiz gelio.. Rahat bir zamanımızda uzun bir hafta sonu şeklinde gelicez inşallah :)
Sevgiler

İkametsiz said...

ne güzel bir gezi yazısıdır bu gitmiş kadar olduk ellerinize sağlık: )