Wednesday, February 6, 2008

Gidilmedik spor salonu kalmasin!!



Ocak ayina damgasini vuran bir kac konudan biri de sportif takilip Bruksel'deki spor salonlarinin altini ustune getirip kendimize bir yer bulmak oldu.. Artik kac tane bedava deneme kuponu aldik, kac kere ozel kosul sunuldu hatirlamiyorum ama arastirmaci gazeteci modunda yeni yil kararladindan birini yerine getirmek icin girmedik salon birakmadik.. ya da neredeyse :)

Ustumde bir klor kokusu, kollarimda derman kalmamis bir sekilde, Brukselli arkadaslarima bari bu gezilerimizin bir faydasi olsun diye yemedim icmedim, bu yaziyi yaziyorum :P

1/ On kosul: Motivasyon!

Efendim simdi bizler sanirim genetik olarak biraz tembellikten yana olan bir halkiz, belki de bunda annelerimizin guzel yemekleri, sevgili sabah programlarimizin da bir etkisi vardir diye dusunmuyor degilim bazen.. ya da hepimizin en azindan hayatinda bir kere olsun kullandigi "bize bir sey olmaz" kayitsizligimizi en basit sekilde ifade etmektedir... :)

Evet, bize birsey olmaz dedik dedik.. baktik olmaya basladi ama :P Bu da ne? Artik alinmayan kilolar birden bire her sabah bize goz kirpmaya basladilar?? Siz de nerden geldiniz desem de "gece yemegine gelmistik, yatiya kaldik" diye bir cevap verdiklerinde.. utandim.. kovamadim... Bunun tek sorumlusu benmisim dedim.. Yok artik ole lupur lupur gece gece makarna yemek, pasta borekleri hupur hupur bogaza indirmek.. Bu ise bir son verecegiz...

Isin sakasi bir yana, herseyden once iki merdiven ciktim diye yuregimin yerinden cikmasindan artik rahatsiz olmaya baslamistim, buna bir de sifir esnekligi katarsak dunyalar basima yikilmaya baslamisti bile :P Ben ki zamaninda spagatlar acan!! Artik ayakabimi baglamak icin bile egilmek zorundayim :))

Bu kadar motivasyon yeter! Zaman hareket zamani!

2/ Detayli Arastirma ( Kafa karistirma?)
Tabii ki Avrupa'nin baskentinde kendimize uygun, butcemize dost bir spor salonu bulacagiz elbet dusuncesinden odun vermeden, dustuk yollara arastirmaci- gazeteci arkadasim Cihan'la.
Ilk olarak bizden cok once ruhani motivasyon arayisini tamamlamis arkadasimizin yeni basladigi Stockel meydanindaki spor salonunun yolunu tutturduk..

1-European Fitness Club

"Melabaaa, biz biraz bilgi almak icin gelmistik" dedik ve attik kendimizi iceri..
Giriste duvarda gozume 2008 takvimi carpti, ay ay arnold vari ciplak erkeklerin oldugu bir takvim.. hmm?? nassi yani?? yoksa burasi bizi bildigimiz bir yer degil mi acep diye de kafamin icinden dusunceler gecmedi degil.. ama iceride kadinli erkekli karisik bir grup gorunce dusuncelerimin benim hayal gucumumden ibaret oldugunu da anladim.. aninda yazarim bir senaryo :)

- Stockel Metro duraginin hemen ust katinda, merkezi ve ferah bir spor salonu.
-Geleneksel cardio aletleri, spinning bisikleti ve benzeri alet edevatlarin yaninda bir adet power plate'leri de bulunmakta. Haftada 69 ders sunmaktalar, bunlardan bazilari pilates, aerobik, latin dans hatta tay box...
-Minik bir jakuzisi ve bay-bayan saunasi var.

Uyelik giris ucreti: 70 euro
Tek tip uyelik: ayda 79 euro
Bir senelik tek seferde odeme: 696 euro
Iki senedik uyelik-tek seferde odeme: 999 euro


2-Castle Club


Burayi daha once de bulmustum ama uzak gozuktugu icin elenmisti zamaninda.. aslinda cok da uzak degil ama Ilker'in herzaman dedigi gibi "location location location". Spor salonunun yeri cok onemli, eve ne kadar yakin o kadar iyi.. pit diye gidilebilmeli :)
Aslinda Wezembeek-Oppem cok da uzak degil hani ama arabasiz hic gidilecek bir yer degil.. Ben gene 2ay Turkiye'de kaldigim icin Ilker gene alfa erkegi modunda butun evi ve arabayi benimsemisti.. ben onun 'arazisine' gelmistim.. valla kanepenin ucuna oturtuyordu ilk baslarda :P alistira alistira artik yanima yanasiyor :)) eheheh :) Saka bir yana bu moddan kurtulamadigimiz icin bana da 'Bruksel yollari tasli geliyor sari sacli' sarkisini soyle soyleye ya da arkadaslar sagolsun yamanarak sehre inmeler gozukmustu uzun bir suredir.. Uzun lafin kisasi araba yoksa veya hali hazirda Wezembeek Oppem'de oturulmuyorsa uzak bir yer burasi.

Biz gene elimizi kolumuzu sallaya sallaya girdik iceri.. ne bir kart soran, ne hemserim kimi aramistin diyen olmadi.. Giriste hemen bir Cafe vardi orta karar bir kalabalik ya birseyler iciyor ya birilerini bekliyordu.. baktik burasi pek bir resepsiyona benzemiyor, giristeki spor magazasina donduk.. Orta yasin uzerinde bir Flaman amca -Robert- hos bir aksanla bize tesisleri anlatarak gezdirdi :) (tikkat tikkat.. Bruksel'den ciktiginiz anda Vlams Brabant bolgesine girmis oluyorsunuz ve eger secme sansiniz varsa, siz siz olun ingilizce konusmayi secin :)- benden soylemesi.. daha kolay iletisim kuruluyor ;)) Robi$in ayaginda eskimis beyaz spor ayakkabilari, ustunde bir kot ve bir sweat shirt.. Puflaya puflaya, kollari kaldira kaldira hem guldurdu hem gezdirdi bizi :)

Fiyatlarinin hepsi internet sitelerinde mevcut o yuzden ben sadece edindigimiz genel izlenimden bahsetmek istiyorum.

Burasi tam anlamiyla sportif flaman ailelerimizin coluk cocuk, hep beraber spor yaptiklari bir yer.. tesis cok yeni degil hatta eski bir havasi var.. ama acik-kapali tenis kortlari, yuzme havuzu ve gene toplu jimnastik dersleri mevcut. yemyesil bir kasabanin icinde oldugu icin tam bir country club havasindaydik iceri girmeden.. icerisi ise carsamba oldugu icin cocuk kayniyordu :) cocuklara karsi birseyimiz yok tabii ama carsambalari havuzu cogunlukla cocuk derslerine ayiriyorlarmis, diger gunler ise 15-17 arasi gene cocuklara yonelik dersler varmis.

Uyelik sistemleri iki sekil, birincisi tam uyelik ve tesisin butun sundugu faaliyetlerinden yaralanabiliyorsunuz (tennis kortlari dahil). Ikincisi a la carte uyelik, daha az bir miktar odeniyor ve tesisteki olanaklari isteginize gore kullanip onun ucretini ayri oduyorsunuz.

Pilates merakimiz oldugu icin, brosurdeki pilates derslerinin yaninda private lesson yazmasi dikkatimizi cekti ve sorduk. Robert tam uyelik alsak dahi buna ekstra ucret alindigini soyledi ama bir yandan da cok buyuk haksizlik oldugunu, kendisinin bu konuda konusacagina ve bize bedava olmasini isteyecegini soyledi :) Biz pek sevdik Robert'i :)) sempatik tutumu kesinlikle bir arti puan.

3-Aspria La Rasante

Luks dendi mi bizim buralarda Aspria la Rasante denir. Hemen bizim evin arkasinda.. cokca duymusuzdur ne kadar guzel ama o kadar da pahali bir spor klubu oldugunu.. Bizim neyimiz eksik? Biz de cat kapi gittik :P

Disaridan daha cok spa havasi vardi. Iceriye girince pek bir sik geldi birden bire.. aa biz de sikiz ayol ;) havamiz yeter :P

Gene basladik gezmeye: soyunma odalarini es gecerek, arka bahcedeki tennis kortlarina uzaktan baktik, cocuk havuzunu gorduk (arkasinda yetiskin havuzu varmis ama goremedik biz), aletlerini gorduk, pilates yapanlara bir goz attik kapinin onunden veee gerceklerle yuzlesme zamani! uyelik kosullarini sorduk :O

Uyelik giris ucreti: 150 euro
Anlasmasi olan bir sirkette calisiyirsaniz bu 125 euro oluyor.

Tam uyelik 160 aylik euro (tam rakami unuttum)
Kisitli uyelik aylik 125 euro (hafta ici 17.00de cikmis olmak gerekiyor, hafta sonu giris yok)

Sirket indirimiyle bu tam uyelik 140 euro oluyor aylik.

Klubun icinde ucrete tabii bir Guzellik salonu, bir de Kerastase kuafor salonu bulunmakta, bunlar uye olunmadan da kullanilabiliyor.

4- Stadium Kinetix

Ilginctirtir kac zamandir Candan Market'e giderken hep onunden geciyoruz ama aklimiza buraya bakmak cook sonradan geldi.. Daha yeni acilmis burasi.. Basladik gene gezmeye :)

5 tane badmington kortu, 35 metrelik bir yuzme havuzu, Kinesis diye bir alet, bildigimiz cardio cihazlari, vucut gelsitirme makinalari vs.. Hmm, valla Aspria'dan sonra hic bir yeri begenmegiz diye korkarken, burasi da cok hos geldi gozumuze- herhalde tertemiz, yepyeni olmasi veee kocaman havuzu :)

Bizi gezdiren cocukta tik yok, ruhsuz ruhsuz anlatiyor.. fiyatlari soyluyor, biz de cirkefiz ya, Aspria'da yapamadik ya icimizde kaldi :) burada pazarlik payi yokluyoruz ama yok, takilmis plak gibi ayni seyleri tekrarliyor.

Cikardi onumuze kagidi.
Hani meshur uyelik ucretleri var ya, sabit olan, bir kere mahsus odenen.. Buradakileri gorunce gozlerimiz yerinden cikacakti sanki.. (250 euro giris ucreti + 75 euro dosya ucreti + 15 euro aylik park ucreti + 25 euro egzersiz anahtari) Ama tabii ki Ocak sonuna kadar promosyon varmis, tam da bize gore ! Birtek 75 euro'luk dosya ucretini alacaklarmis

Gene tam uyelik ve sinirli uyelik sistemleri var.
Odeme kosullari ve anlasmaniza gore ucretler degisiyor.

Birincisi iki aylik zaman dilimleri seklinde sozlesme yapabiliyorsunuz, yani iki ayin sonunda uyeliginizi istediginiz gibi fes edebiliyorsunuz. Veya yeniden bir iki aylik uyelik aliyorsunuz.
Ikiser aylik uyelikler icin, tam uyelik ucreti aylik 85 euro, sinirli uyelik ucreti ise ayda 65 euro (sinirli uyelikte, tesislere 17.00'den once girme kosullu)

Bunun yani sira, senelik sozlesme imzalayarak aylik odeme kosullari ve toplu odeme yaparak 6 aylik ve bir senelik ucretler var- detayli bilgi isteyenler mail atsin)

5- Mandorla Ballet School

Simdi ilk hareket noktamiz pilates'e yeniden baslamakti. Stockel meydanina gelmeden hemen once ING bankasinin hizasinda bir afis goruyordum ben her gectigimde, Pilates derslerimiz baslamistir diye.. ama bir turlu ne arayip ne de ugrayip bilgi edinememstim.. European Fitness'a bakarken bir de oraya goz atalim dedik. Aslinda isminden de anlasilacagi gibi ozel bir bale okulu.. gittigimizde 13-14 yas bale dersi vardi.. birden gecmise dondum.. neden maymun istahli oldugumu kendi kendime sordum, sormakla kalmayip pilatesi hemen unutup yeniden baleye baslam istedim oracikta :) Baslamak icin hic bir zaman gec degildir seklinde bir cevap aldigim anda ise maymun istahli oldugumu yeniden en ciplak sekiliyle gozler onune serdim.. ben kiiim, yeniden bale egitiminin en sIkIcI olan ilk senelerine geri donmek kiiim? Hevesim orada kaldi, ben ise pilates arayisima devam ettim :)

Mandorla'da klasik bale derslerinden tutun, jazz, yoga, hip hop derslerine kadar yayilan genis bir yelpaze var.

Uyelikler senelik ve 4 aylik donemler halinde. Ucretler ise haftalik ders alimana gore degismekte (haftada bir ders icin senelik ucret 290,50 euro. haftada bir ders'in 4 aylik ucreti ise 139.50 euro) Bunun yani sira bir de 3 ay gecerli olan 10'ar derslik kart var, bunun da ucreti 95 euro. Her ucrete ek olarak ilk kayit ucreti olan 15 euro istenmekte.

4/ Karar sureci ve Mutlu Son

Pilatesle baslayip bari yapmisken tam yapalim mantigiyla tam donanimli bir spor klubu arayisina giristik biz gordugunuz gibi.
Tabii koskoca Avrupa'nin baskenti Bruksel'de bu kadarcik spor salonu yok, bizim ama o an aklimiza gelen ve merak ettiklerimiz bunlardi.. Motivasyonumuz ve Ocak ayi promosyonlari kacmasin diye-nasil bir pazarlama ama? En kisa surede de hemen bir yere uye olup baslamak istiyorduk. Elimizdeki en iyi kalite-fiyat dengesini Kinetix sahipti.. Biz de gozu kara, baliklama atladik.. Tabii Castle Club ve European Fitness disinda hic biri bize bedava giris onermedi- yoksaLa Rasante onermis miydi?? Hmm? unuttum.. Girmeden, denemeden de cok zor gercek karsilastirma elde etmek..

Kinetix'te tabii ki Belcika'nin yavas burokrasisinden etkilenmis ki, spor hocasiyla ilk randevumuzu bir hafta sonraya verdiler. Verdikleri randevunun kaydini kaybettiler. Randevuya gidince, sizde nerden ciktiniz dediler.. Motivasyonumdan gram kaybetmicem diye kendime soz verdim.. Seneler sonra yeniden spora baslamisiz.. bu kadar kucuk seyler beni pes ettirmicek.. :) Kararliyim! Azimliyim :P

Bu arada, demin Aspria'nin baska bir subesinden aradilar, uyelik icin basvurmusunuz diye ?? :D Dedim Cihan beni bastan cikarma.. Ama merak iste :) Haftaya gezdirmek icin randevu verdiler.. Spor'dan cok gezmekle mesguluz sanki, ne is anlamadim :))



Butun bunlari demisken, Finli bir arkadasimla beraber pazartesi aksamlari Perfect Gym'de Yoga-Pilates derslerine gidiyordum gecen sene. Hem de Matonge mahallesinde (Bruksel'in Afrika mahallesi olarak da bilinir). Hocadan ve dersden gercekten de cok memnundum aslina bakilirsa.. Tek sorunum sadece aksamlari ders olmasiydi. butun gun oturup aksam spora gitmek biraz zor geliyordu.. yani tembellik diz boyu desem anlayin!! Hem Ilker'in is cikisina denk geliyordu hem de gozumde buyuyordu trafik saatinde spora gitmek.

Tabii Bruksel'in her kosesinde gozumuze carpan bir de Passage Fitness First var. Ama elini veren kolunu kaptiriyor hikayelerinden dolayi cok sicak bakmiyorum dogrusu. Ben baskalarinin yalancisiyim :) Bir de sene sonunda Souverain Caddesinde yeni acilan bir spor kubunun brosurlerini dagitiyorlardi- My Fitness, hafizam dogruysa aylik 55 euroydu sanirim. Ama iste havuz bulunca, havuzsuz hic bir yer beni artik etkiliyemiyor sanki ...

Insan bir arastirmaya baslayinca her tasin altindan bir pilatesci bir fitnessci cikiveriyor.. Sorun denemeden karar vermek.. hadi pilates vb dersler icin uzun sureli bir anlasma imzalamiyorsun genelde ama spor salonu olunca denemeden ve uyelik almadan da nasil calistigini, musteri odakli olup olmadiklarini pek anlayamiyorsun..

Herkese iyi motivasyonlar! Saglikli bir zihin, saglikli bir vucut diliyorum :D




sonumuz buna benzemesin de :P

5 comments:

Cihan said...

Hizmet süper Aslı! Araştırmacı gazeteci ruhum hala içimde kıpır kıpır. kinetix'te tatmin olamadım. Gönlüm Aspria'da kaldı :)

Anonymous said...

Asli guzel arsiv yapmissin. amaaaa pazarlik paylari eksik sanki.

Asli A. said...

Valla pazarlik payi nasil oluyor bu memlekette ben anlamadim.. Bu Konuda tuyo varsa sevirinirim valla :)

Burcu Demirel said...

aslicim, bana bi ca va, bi bon jour dicek, hem de 4,5 aylik yaramaz oglumla gidebilicem bi yer lazim :))) bilmem anlatabildim mi ..cok ihtiyacim var cook.acaba evde elbise askisi ve poyrazin pusetinin parcalarini tasiyici olarak kullandigim kosu bandinami ciksam :)

Anonymous said...

=) süper bi yazı olmuş, ama 1hafta kadar geç yazılmış :( geçen gün passage fitness'e üye oldum (ben de 2008 için radikal kararlar aldım da =)) ama sen şimdi "elini veren kolunu kaptırıyo" diyince korktum (üyeliğim cuma başlıyo da..)
bu arada bi sürü ıvır zıvır hediye vermek için arkadaşlarınızı çağırın diye bi form doldurttular, ama senin numaran olmadığı için bazı anti-spor arkadaşlarımı çağırmak zorunda kaldım..
bakalım en iyi pilatesi kim kavrayacak, ehehe..