Tuesday, January 31, 2012

Yüz karası Entep Gelini, ben... ve Yoğurtlu Patates Yemeği


Evet, sanırım Entep gelinleri arasında hiç zorlanmadan, gelinlerin yüz karası seçilebilirim. Sebebi mi? Birincisi memleket sebzesi patlıcanla aramın iyi olmamasıyla başlayabilir, mutfakta hamaratlıktan uzak, pratik yemeklere kaçan moderen bir gelin olmakla saymaya devam edebilirim herhalde... İkincisi, bulamadım... Neyse, ana fikri sanırım anladınız.

Antep Mutfağı da ne güzeldir halbuki; Analı kızlısı, çiğ köftesi, kebabın binbir çeşidi, içli köftesi, kuru patlıcan dolması... say say bitmez. Ama gel gör, benim elimden gelebilme olasılığı olsa bile (öhö öhö!), nedense daha farklı yemekler çıkıyor hep mutfaktan (portakal sulu somon balığı gibi-BBC GoodFood'un sıkı takipçisiyim işte!).

Neyse, Allah'tan bizim evde demokrasi hakim olduğundan (!?), bizim Bey benim yerime de mutfağa girip pek güzel Entep yemekleri çıkarabiliyor. Ali Nazik mi istersin, kısır mı istersin, yoksa elcağızlarıyla yoğurduğu çiğ köfte mi ararsın? Hepsi gelir bizim Bey'in elinden, Maşallah!! :-D

E durum böyle olunca, ben de çok sevdiğim birkaç Entep yemeklerinin yandan çarklısını şipşap yapmakla yetiniyorum... Mesela bunlardan biri Yoğurtlu Patates Yemeği (parmacıklarınızı yersiniz anacım, o kadar güzel bir yemek!!! )


Aslında orijinali bir ana yemektir, yanında bulgur pilavıyla yenir. Başka da birşey aramazsınız daha!

Ama Antep gelinlerinin yüz karası, ben, bu yemeği iyice sulandırarak 30 dakikada pişen bir çorba haline getiriyorum. Bu akşam olduğu gibi ;-)

Bu ülkede demokrasi var kardeşim, ben de yoğurtlu patatesimi sulu seviyorum işte, hmmpff!! Hele New York'a geleli akşam yemeğimizi her gece 10'da yediğimizi düşünürseniz, çorba versiyonu gayet mantıklı ve sağlıklı oluyor işte ;-)

Ben lafı fazla uzatmadan, Antep Mutfağının favorileri yemeklerinden Yoğurtlu Patates Yemeğini taktim etmek istiyorum! Ta taaaaaa!!!

Yoğurtlu Patates Yemeği:


- 200/300 gram arası yemeklik irice doğranmış, ya da kemikliyse küçük parçalara kestirilmiş et (kuzu tavsiye edilir, ama ben genelde dana kullanıyorum)
- 2 büyük patates, kabaca doğranmış
- 1 su bardağı nohut (ben konserve kullanıyorum, bir kutu yetiyor)
- 3 su bardağı yoğurt (süzme tercihimiz)
-1 yumurta
- haspir
- tuz, karabiber
- yemeklik olacak kadar su.

Yapılışı:

1/ etler önce biraz yağda çevrilir, suyunu bırakınca altı kısılır ve suyunu çekmesi beklenir. Üstünü kapatacak kadar su konur ve yumuşayıncaya kadar haşlanır (genelde 30 dak.)

2/ patates eklenir ve pişene kadar kaynatmaya devam edilir

3/ayrı bir kapta yoğurt ve yumurta iyice çırpılır

4/yemeğe nohutlar eklenir, kaynayınca altı kısılır.

4/yoğurda azar azar yemeğin suyu eklenerek kesilmesin diye iyice çırpılır,

5/ yoğurt yemeğe eklenirken karıştırmaya devam edilir ki kesilmesin, bir taşım kaynatılır. Altı kapatılır.

6/ ayrı bir kapta zeytinyağ ve haspir ısıtılır (aman dikkat yanınca çok pis oluyor!!)

 -- HASPİR ilk resimdeki kuru baharattır :-) Bulmakta zorluk çekmezsiniz, haspir yerine başka birşey kollanmayın, hiç bir baharat yerini tutamaz (evet, ben var haspiri çok sevmek) :-)

Yemeğiniz servise hazırdır (çukur tabakta tabii),  Afiyet olsun :-)




Aslı'nın versiyonu :


- Ölçü olarak şuna dikkat etmeye çalışıyorum:  2 ölçü et, 1 ölçü patates, 1 ölçü nohut. Etler ve patatesler biraz daha küçük küp küp doğranır bu sefer.


- Çorba olmasına rağmen çok su koymuyorum, biraz daha sulu yapmaya çalışıyorum o kadar. Yemek zaten sulu bir yemek ve çukur tabakta servis ediliyor.


- Malesef aldığım etlerde pek bir lezzet olmadığı için yemeği ya tavuk suyuyla yapıyorum (evet etli yemek olsa bile), ya da bulyon kullanıyorum (100% organik olduğunu iddia eden alternatif bir "bulyon" buldum, çok mutluyum :-D)


-Yoğurdun tadı yoğun olmalı!! En önemlisi o bence :)) 


Ben bugün fazla sulu yapmışım mesela, akşama ısıtmadan tekrar yoğurt ekleyeceğim..kemküm... Bir de bu akşam ilk başta düğün çorbası yapayım dedim, ondan etleri daha da minicik yapmışım.. Neyse, dedim ya, Yandan Çarklı bu.. Affınıza sığınıyorum :-)

4 comments:

Damla T. said...

Bu NYC sana yaradı be Aslıcım... İç huzura yöneldin sen :)

Asli A. said...

Yaradı, yaradı.. Şok tedavi buna denir işte :-D

nur said...

Aslı pek güzel olmuş bu yemek valla:) Haspiri de ilk defa duydum, hemen arayıp tarayıp alıcam. Bu arada Bey'ine de maşallah gerçekten, Çağlar'ın yemek yapma kapasitesi kendi icadı olan "muzlu omlet"le sınırlı:)

Asli A. said...

Nur, yapınca haber ver sevip sevmediğini söyle. Haspir Antep yemeklerinde çok kullanılıyor, tıpkı sumak ekşisi gibi. Türkiye'nin genelinde fazla bilinmez ama çok hoş bir lezzet katar yemeklere (amma bilmiş bilmiş konuştum :-P).

Muzlu Omlet de bir başlangıç ;-)